Skip to main content
LSG Teambuilding Schapendrijven

Schapendrijven

Tijdens de demonstratie laten de schaapherder en Border Collies zien wat ze kunnen met de schapen in het veld: ophalen, wegdrijven, groepen schapen scheiden en ze een parcours laten volgen. Door middel van fluitsignalen weet de Border Collie wat hem te doen staat en zorgt hij ervoor dat de schapen de gewenste richting opgaan. Het drijven zit zo sterk in de Border Collie, dat deze bij gebrek aan vee iets anders zal zoeken om te drijven, bijvoorbeeld andere honden, eenden, auto’s maar ook mensen.

De demonstratie laat zien hoe belangrijk vertrouwen en samenwerking is; tijdens de wedstrijd die op de demonstratie volgt, krijgen de deelnemers de kans dat belang te ervaren. De deelnemers nemen letterlijk de plaats van de Border Collies in en gaan de schapen drijven. Kijken naar de deelnemers die proberen schapen te drijven, werkt op de lachspieren. Vooral in het begin doen de schapen juist niet wat de ‘honden’ van ze vragen en is er menig wanhopige achtervolging van mens en schaap te zien. Langzamerhand krijgen de deelnemers door dat samenwerken de enige manier is om de schapen de gewenste kant op te krijgen.

Door deze wedstrijd waarin de kernkwaliteiten samenwerken en vertrouwen de hoofdrol spelen, wordt mooi duidelijk in welke mate de deelnemers over deze kwaliteiten beschikken.

Wees op je
hoede!

Meer weten?

Over Schapendrijven, het programma en de investering?