Skip to main content

10minuten- trainingen

LSG Advies en Coaching

Uniek in Nederland!

10 minuten training door Johan Lammers

Verkopers in tien minuten trainen, zodat ze continu scherp blijven en zich ontwikkelen!
Van 0 naar 100 in twee seconden, zoals de snelste auto’s ter wereld kunnen?
Nou, in elk geval ‘van 0 naar 100’ in tien minuten training!
Breng je bedrijf écht ‘in motion’!
 
In de automotivebranche wordt eigenlijk te weinig gedaan om ‘de zaag scherp te houden’, of, zoals ze in de VS zeggen: ‘to get the motor running….. ‘
Verkopers bij dealers krijgen vaak wel producttrainingen van de importeur, maar trainingen om verkoopkwaliteiten te ontwikkelen veel te weinig of zelfs helemaal niet…..!
Bij universele bedrijven wordt daar nog veel minder aan gedaan, omdat de formules meestal aftersales gedreven zijn. Juist in een ‘dynamische branche’ als de autoverkoop zou je dat anders verwachten.
Het vak van verkoper ( ik zeg liever gastheer/vrouw ) in de autobranche is de afgelopen jaren behoorlijk professioneler geworden. Er worden meer skills van ons gevraagd en daar heb je training voor nodig. Wil je de marathon gaan lopen, dan doe je dat ook niet volgende week wanneer je normaal 5 km per week hardloopt. Wil je in de Formule 1 rijden, dan heb je niet genoeg aan je dagelijkse kilometers woon-werkverkeer in je stadsautootje.  Je moet dan aan de bak en trainen om die marathon succesvol uit te lopen of alles uit je auto te halen in die Formule 1-klassieker.
De verkoper moet dat ook!
Salesmanagers bij autobedrijven zouden de coach moeten zijn om het verkoopteam tot maximale prestaties te ontwikkelen. Vaak zie je nog dat de salesmanager degene is die de meeste auto’s verkoopt. Tools om zijn verkoopteam te ontwikkelen heeft hij vaak niet, behalve de kpi’s van de importeur of de holding.
 
Wij gaan al een jaar of 7 elk jaar naar de NADA in de VS en dan breng ik ook altijd een bezoek aan een dealer. We krijgen dan écht een kijkje in de keuken. Wat ik zag, is dat ze de verkopers in Amerika elke dag trainen als een soort start van de dag. Het mooie is dat de salesmanager of vestigingsmanager die training zélf geeft met behulp van professioneel materiaal zoals een korte trainingsvideo. Hier worden zij dan voor opgeleid en in begeleid.
De markt is hier wat anders, maar hier kunnen we wél veel van leren. In andere branches in ons land doen ze het al wél zo, zoals bijvoorbeeld in de fitnessbranche en bij mediamarkt.
 
Een goede dagstart is sowieso essentieel om de klokken gelijk te zetten voor de activiteiten voor die dag en om te kijken of je je doelstellingen gaat halen.
In ons concept start je de dag 3 x in de week met een 10minutentraining onder begeleiding van de salesmanager. In Amerika doen ze dat álle dagen, maar dat vind ik hier wat ‘too much’.

Hoe zou zo’n dagstart eruit kunnen zien?

Het is elke keer een vast stramien met 3 punten:
Korte mini-training met een video van maximaal 4 minuten, gegeven door professionele trainers
Daarna bespreking van 2 items om te kijken hoe je hier als verkoper mee omgaat. Wat gaat goed en wat kan beter?
Individueel je test op je eigen PC maken om te kijken of je het begrepen hebt.
 
Iedere deelnemer krijgt zijn eigen online-omgeving, zodat je achteraf ook nog een training kunt inhalen. De salesmanager krijgt op het online platform nog extra tools om zijn verkopers te coachen op de besproken trainingsonderwerpen. Je maakt zaken die niet goed gaan ook gemakkelijker bespreekbaar.

Hoe pak je dit aan?

Start de dag goed met een dagstart.
Plan elke dag met je verkoopteam om bijvoorbeeld 8.30 een salesmeeting. Doe de training 3x in de week, wanneer zoveel mogelijk verkopers aanwezig zijn. Bereid je als salesmanager goed voor en zorg dat je ook gelegenheid hebt om op punten bij verkopers individueel terug te komen n.a.v. de training. Hier ligt ook je coachende rol!

We pakken elke week een ander thema bij de kop.

We doen de training 40 weken per jaar. In juli en augustus niet vanwege de vakantie en er zijn nog wat reserve-inhaalmomenten met bijvoorbeeld de feestdagen of de carnaval.
In een jaar tijd behandelen we dus 40 thema’s en die komen elk jaar weer terug. De kracht zit ook in de herhaling en natuurlijk voegen we ook elk jaar weer nieuwe onderwerpen toe. Onze markt is zó in beweging, daar moet je ook scherp op blijven!
Go for pole position!

Welke onderwerpen bespreken we allemaal?

Een paar voorbeelden:

 • Ontwikkeling van ‘verkoper 2.0’ naar ‘verkoper 3.0’.
 • Excellent gastheerschap, hoe ontwikkel je dat?
 • Hoe zorg ik voor de ‘wauw-factor’ in de totale customer journey?
 • Hoe manage je je dag zodat je efficiënt werkt?
 • Hoe ga ik om met telefonische leads ?
 • Hoe ga ik om met online leads?
 • Hoe maak ik slim gebruik van video/online beeldmateriaal?
 • Hoe verkoop ik een verzekering en financiering?
 • Hoe sluit ik de deal met de klant?
 • Welke afsluittechnieken zijn effectief én van deze tijd?
 • Hoe geef ik feedback aan collega’s, zodat we sámen groeien?
 • Hoe doe ik de taxatie van een inruilauto?
 • Hoe ontwikkel ik EV-kennis en geef ik het juiste advies?
 • Hoe lever ik een auto af met de ‘wauw-factor’?

Wat kost dit nu?

Even los van de training van de salesmanagers/vestigingsmanagers ben je al voor € 29,- per week per verkoper klaar. Heb je een verkoopteam van meer dan 15 verkopers, dan gaat die prijs nog wat naar beneden. Met deze beperkte investering houd je het verkoopteam scherp en zijn zíj continue bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. Het voordeel is ook dat je verkopers niet weer dagen weg zijn voor een training aan de andere kant van het land, waar je bovendien achteraf vaak ook weinig grip op hebt. Je houdt nu je trainingen binnenshuis!

Podcast 10minutentrainingen

Promo 10minutentraining

Voorbeeld 10minutentraining

Referentie

Maatwerktrainingen

Daarnaast bieden we ook aan om maatwerktrainingen te maken van bijvoorbeeld de kernwaarden van jouw bedrijf, of van hoe je processen lopen qua lead-opvolging. Wel zo handig en allemaal online. Helemaal van deze tijd!
Breng je verkoopskills van 0 naar 100 in tien minuten!
We zijn mei 2021 met de eerste autobedrijven gestart!